KRITIKA: S.O.S. Love - Az egymillió dolláros megbízás
filmkolonia: SOS Minek - 2011.12.15. 15:12
  • szerintem
  • Szerintetek
Az SOS Love-ról két pozitívumot tudok elmondani. Szerintem fantasztikus, hogy állami pénz nélkül sikerült egy magyar filmet forgatni. És szerintem az is fantasztikus, hogy sikerült egy 3D filmet készíteni itthon. A filmnek a gazdasági és technikai ambíciói teljesültek, ezért kap 1 darab csillagot. Más céljai nincsenek, azok kívül, hogy 1. bevonzza az embereket a tényleg nagysikerű SOS Szerelem folytatásának ígéretével, és hogy 2. a 3D-vel több pénzt tudjon elvenni az emberektől. Aztán miután megvették a jegyeket, magukra is hagyja őket. Ez egy velejéig gonosz film.

Ott van az Álom.net. Az a film rossz, de látszik, hogy a német és amerikai vígjátékokból táplálkozik. Vannak sablonjai, van eleje, közepe és vége is, és lehet, hogy vödörhangú, elviselhetetlen színészek adják elő, de én megértem, hogy az Álom.net létezik. Szerda este óta látom az érdemeit.

Az SOS Love ugyanis egy furcsa, perverz ördögi kör, ami csak azért létezik, hogy a saját költségeit fedezze. Nagyrésze termékelhelyezésekből vagy pofátlan reklámokból áll, egy film kritériumainak csak annyiban felel meg, hogy mozognak a képei. Vannak benne színészek, de nincsenek karakterek. Van történet, de nincs cselekmény. Van 3D, de minek. Van Los Angeles, de minek. Van benne Daryl Hannah és Billy Zane, de minek. Sas Tamás leforgatta ezt a filmet, de minek.

Tényleg lehetne most tréfálkozni az SOS Love-val, de inkább fárasztó és szomorú film, ami néha átcsúszik akkora inkompetenciába, hogy dada lesz. Elhagyott történetszálak, ripacskodó színészek, értelmetlen párbeszédek, kaotikus vagy éppen csigalassú vágások, nyilván a 3D kamera miatt némafilmekre emlékeztető kameraállások, furcsa szinkron (a filmet angolul forgatták, a magyar szinkront pedig nem mindig a színész adta a saját arcához), összecsapott konfliktusok, a realizmus teljes hiánya...

Itt megállok egy picit. Én nem várok realizmust filmektől, már eljutottam oda, hogy dokumentumfilmektől sem akarom a valóságot. Viszont ha egy filmben Wattot isznak, a Max Taxi megy a reptérre, a Zara Hotelben szállnak meg, a Sony kütyüjeivel csinálnak mindent és az iwiwre raknak fel képeket, akkor tudom, hogy ez itt és most játszódik. És én úgy képzelem, hogy az itt és mostban működik még az emberek agya. Az SOS Love-ban mindenki agyhalott.

És én is az lettem tőle. Mert hiába írok ennyi hülyeséget, nem tudom átadni, hogy milyen ezt a filmet látni, és csak egyféleképpen lehet nektek megtudni, ha elmentek és megnézitek. De kérlek, ne adjatok pénzt Sas Tamásnak.
Szólj hozzá
  • Eredeti cím: S.O.S. Love
    Részletek: (színes, magyar-amerikai-orosz romantikus vígjáték, 100 perc, 2011)
Tovább a falamra
Teljes toplista