451 Fahrenheit (Fahrenheit 451)

(színes, magyarul beszélő, angol-francia sci-fi, 113 perc, 1966)

Szerintünk
Szerintetek
0/10

Kapcsolódó képek

Szinopszis

A jövő társadalmában a könyvekben rejlő ismeretanyag rejti a legnagyobb veszedelmet az uralkodó rend számára. A hatalom ezért létrehozta a Tűzőrség intézményét, hogy könyörtelenül lecsaphasson a könyveket birtokló kisebbségre és megsemmisítse a szabad gondolkodás jelképeit: a könyveket. Guy Montag, az előléptetés előtt álló, tehetséges fiatalember megbecsült tagja a Tűzőrségnek, aki nap mint nap részt vesz a rituális könyvégetéseken. Egy nap azonban találkozik egy fiatal tanárnővel, Clarisse-szal, aki gondolkodásával, életfelfogásával teljesen megbabonázza a férfit. A rendszeres találkozások átformálják Montag világképét és egyre kevésbé hiszi azt, hogy a könyvek antiszociálissá és kezelhetetlenné teszik az embereket. Montagnak a végső lökést a rendszerhez hű felesége, Linda árulása adja, aki feljelenti őt a hatóságoknál. A menekülő férfi csatlakozik az ellenálláshoz, a "könyvemberekhez", hogy együttes erővel rántsák le a társadalom szeméről az évtizedek során rárakodott hályogot.
A film alapjául a neves sci-fi regényíró, Ray Bradbury 1954-ben megjelent kisregénye szolgált, amelyet az író saját bevallása szerint az ötvenes évek McCarthy-korszakáról mintázott.

"A Fahrenheittel, mint ugyanekkor Godard az Alphaville-lel, a nouvelle vague lassú szétoldódása idején új utakat és lehetőségeket keresett. A személyességet, az önvallomás hangját kellett megőriznie, - filmes kamaszkor - után, az egymást segítő mozgalom akolmelege nélkül. Mint Bradbury regényének, a filmnek is a befejezése a legmaradandóbb, s a legszemélyesebb is. A könyvégető társadalomból elmenekült olvasók egy kis csoportja élő könyvtárat teremt. Mindegyikük szó szerint megtanul egy könyvet. Ők a - könyvemberek -"... (Bikácsy Gergely)

Stáb

Kapcsolódó linkek

Filmméter
0%

A statisztika 0 szavazat alapján készült.

A film adatlapját 1828 alkalommal tekintették meg.

Metascore: 0/100

HASONLÓ filmek
 • Arc

  (fekete-fehér, magyarul beszélő, svéd filmdráma, 97 perc, 1958)

 • August King utazása

  (színes, feliratos, amerikai filmdráma, 91 perc, 1995)

 • Álmok városa

  (színes, hangalámondásos, kanadai ál-dokumentum film, 30 perc)

 • Balhé Bronxban

  (színes, magyarul beszélő, hongkongi-kanadai akció-vígjáték, 104 perc, 1995)

 • Bonnie és Clyde

  (színes, magyarul beszélő, amerikai krimi, 111 perc, 1967)

 • A burzsoázia diszkrét bája

  (színes, magyarul beszélő, francia-olasz-spanyol filmszatíra, 110 perc, 1972)

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra
Teljes toplista