• Vad elméletek: A Batman-mészárlás Klág Dávid

  2012-07-20 14:56:24

  Az aurorai mészárlásnak meglehetnek a hatásai a mozira is.

   


  Magyar idő szerint délelőtt jött a hír, hogy egy Denver külvárosában található moziban, a Sötét lovag - Felemelkedés első, éjféli vetítésén egy ismeretlen férfi halomra lőtte a nézőket. Egyelőre 14 halottról és legalább 40 sebesültről szólnak a hírek. A rendőrség a pláza parkolójában letartóztatott egy férfit, akit a gyilkosságokkal vádolnak. A fegyveres férfi egyesek szerint Bane-re, a film gonoszára emlékeztető gázálarcban, mások szerint védősisakban és golyóálló mellényben kezdte el a mészárlást.


  Nyilván megérdemelnék egy pofont, amiért a tragédiában nem az élettani, hanem az üzleti és szórakoztatóipari hatásokat kutatom, de mindenképpen érdemes azzal foglalkozni, hogy mit jelenthet ez a mozik vagy a film jövőjét nézve. Pár gondolat a Batman-mészárlásról.


  A nyár legnagyobb filmjének első vetítésén történt.


  A Warner Brothers tulajdonképpen az egész idei bevételét erre a filmre építi. Beépített közönsége van, Christopher Nolant szereti a többség, Batman-figurája, mégha nem is olyan konzervatívan bánik vele, univerzális, mindenki ismeri, mindenki szereti. A kérdés az, hogy ha ilyen tragédia megtörténhet rögtön a film nyitásánál, mennyire fogja ez befolyásolni a mozibajárókat? Hányan fognak eltántorodni ettől a filmtől? A kőkemény rajongók már megvették a jegyeket, de milyen érzés lehet leülni egy olyan moziteremben egy olyan filmet nézni, ami közben 14 embert lemészároltak egy másik városban? A kérdés főleg azért releváns, mert az amerikai mozinézőket folyamatosan csábítják más opciók. A Netflix internetes, és a Redbox nevű kávéautómatákra emlékeztető kölcsönzője mind arra számít, hogy az emberek kihúzzák addig a premiereknél, hogy a film minél hamarabb megjelenjen DVD-n és blu-ray lemezen, hogy aztán olcsóbban, nyugalmasabb körülmények között megnézhessék.


  Ahogy írtam ezt a posztot, jött frissen a hír, hogy a film stábja lemondta minden sajtómegjelenését, a Sötét lovag - Felemelkedés párizsi premierjét pedig elhalasztották.

   


  Egy moziban történt


  Az elkövető gépfegyverrel nyitott tüzet a nézőkre, füstgránátokat dobált, mellényt viselt, volt nála egy sisak vagy gázálarc is. Próbálok azzal érvelni, hogy a mozi stábja hibázott, amikor a nem tűnt fel nekik, hogy valaki egy csurig pakolt táskával megy be a terembe, de aztán eszembe jutott, hogy voltam én már nagyobbal is filmen. A kérdés persze az, hogy mennyire fogja ez a tett befolyásolni a mozik biztonsági eljárásait. Lesz vajon kötelező ruhatár, ahol le kell tenni a táskákat? Fémdetektor? Bizonyos ruhák, amik pontenciálisan fegyverek rejtekhelyei lehetnek, tiltva lesznek?


  Ha megnézzük a híreket, az áldozatok listáján ott van egy hat és egy kilencéves gyerek. Mit kerestek ők egy PG-13 besorolású (azaz 13 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel ajánlott) film éjféli vetítésén?


  Az európai mozivezető cégek máris bejelentették, hogy megerősítik az ellenőrzéseket a film vetítésein.

   


  Az én véleményem? Nem fogja a film bevételeit különösen befolyásolni a tragédia, hiszen mégiscsak 2012 legjobban várt mozis eseményéről van szó. Viszont van egy olyan érzésem, hogy Nolan most egy ideig nem fog belevágni más projektbe - még egyelőre nem tudjuk, és valójában sosem tudhatjuk, hogy az elkövetőt a Batman-filmek inspirálták-e, de súlyos teher lehet azzal élni, hogy a te munkád miatt történt mindez. A Batman-trilógia lezártával nem hiszem, hogy a stúdió elkapkodná a rebootot, mint ahogy a rivális a Pókember esetében. Azt gondolom, hogy a biztonsági intézkedéseken mindenképpen változtatni fognak, szigorúbb ellenőrzés, több biztonsági őr, ami viszont a jegyárakon fog lecsapódni. Ettől aztán még tovább fog csökkenni a mozibajárók száma.


  Mindez egy őrült miatt.


  Címkék: batman, sötét lovag - felemelkedés, the dark knight rises, christopher nolan, denver, mészárlás, vad elméletek
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra