• Új Kedvenc Rendeződ: Stephen Chow

  2012-06-04 14:49:25

  A hongkongi rendező szereti a focit és szereti a pofonokat. Mi kell több az EB elé?

   


  Stephen Chow filmográfiája összesen 8 filmet számlál, de ebből hármat rendezett ő maga. A páros rendezés Ázsiában nem akkora nagy truváj, csak Európában és Amerikában a testvérek, vagy a testvéreknek mondottak kiváltsága (kivétel erősíti a szabályt: Mark Neveldine és Brian Taylor, a Crank alkotói). Chow korai filmjei az irtó vicces történetbeszámolók ellenére nem ütötték át az interkontinentális határokat és az egyébként színészként indult rendező nevét nem terjesztették el a világ minden pontján. De aztán 2001-ben már senki nem bírt ellenállni a katonás magyar címet kapó Üsd, vágd, focizzál!-nak. Vagyis ahogy mindenki ismeri, a Shaolin Soccernek.

   


  Baromi nagy általánosítás következik, de a nyugatra beszivárgó ázsiai filmekről az a vélemény, hogy nagyon dilisek. Hát a Shaolin Soccerrel is így van ez. Chow filmje olyan, mint az élőszereplős rajzfilmek keveréke, már ha a két szóban forgó rajzfilm a japán focis Tsubasa kapitány illetve a Gyalogkakukk lenne. Ja igen, és ez az egész leöntve egy nagyon melodramatikus, nyálas és kicsit nevetséges mázzal. Film az egész családnak, de tényleg. Ha valaki egyszer látta a Shaolin Soccert, akkor nehezen fogja elfelejteni az emberfeletti mutatványokra képes, repkedő ex-szerzetes csapatot, vagy a kapust aki a lángoló rálövést képes megállítani a kezeivel, de közben leég a kesztyűje, és így tovább. Komédia, de nem a hasraesős fajta, hanem az egekbe repkedő, dupla bicskaszaltózó, csíkot húzva landoló és aztán hasraesős fajta. Itt egy tipikus, és az egész filmhez képest egy eléggé visszafogott jelenet belőle.
  A Shaolin Soccer híre gyorsan terjedt, így már mindenki tudta, hogyan álljon hozzá Chow következő filméhez, ami a sallercentrikus Magyarországon a Pofonok földje címet kapta. A focifilm után mindenki megint valami irtó nagy, de jó értelemben vett marhaságot várt, de Chow képes volt felülemelkedni minden várakozáson. Ugyanis az anakronisztikus, gengszterfilmeket a kungfu-történetekkel keverő akciófilmje már konkrétan megidézett minden amerikai, fizikai komédián alapuló rajzfilmet, amire gyerekkorából emlékszik az ember. Picit nehéz is beszélni róla, anélkül hogy ne tűnnénk olyasvalakinek, akinek a fejére esett egy ötventonnás súly az utcán miután elcsúszott egy banánhéjon, úgyhogy a sztoriba nem is nagyon mennék bele. Ebből is inkább egy jelenet a legbeszédesebb. Vagy tudjátok mit? Itt az egész film, angol szinkronnal.
  Chow aztán még egy filmet készített magától, a CJ7 - A kis zöld látogató a kritikusok szerint már mellőzte a rendezőtől várható dilit és inkább a szentimentalizmus felé fordult. A hongkongi auteur aztán egy ideje már nem is hallat magáról, a legutóbbi nemzetközi hír az volt róla, hogy ő rendezi és ő lesz a szereplője annak a Zöld darázsnak, amit aztán Michel Gondry rendezett, Chow szerepére egy másik színésszel. Hogy hova tűnt a pofonok szakértője, azt nem tudni, de négy év hallgatás után már ideje lenne előállnia egy újabb szórakoztató tockossal.


  Címkék: új kedvenc rendeződ, stephen chow, üsd, vágd, focizzál!, shaolin soccer, kung fu hustle, pofonok földje, eb2012
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra