• Poe a filmvásznon

  2012-05-17 19:00:00

  A héten került a magyar mozikba a részben Budapesten is forgatott A holló, ami nemcsak hogy Edgar Allan Poe történeteit használja alapul, hanem az író saját maga is megjelenik a filmben, mint a korabeli nyomozók segédje. Az amerikai premier alkalmából a movies.com összerakta, hogyan jelentek meg a filmtörténet során Poe sztorijai a vásznon.

   


   

  A Morgue utcai gyilkosságok (1932)

   


  Lugosi Béla először a listán, de nem utoljára! A magyar színész ebben az adaptációban a fantasztikus nevű Mirakle doktort játssza, aki fiatal lányokat rabol el és orángután-vérrel fecskendezi be őket. Hát nem egészen a Poe-novella sztorija, de megteszi. Ez A Morgue utcai gyilkosságok egyébként egy évvel Lugosi nagy sikere, a Drakula után került bemutatásra, az előzetesben még ígyis hirdetik a filmet.

   


  A fekete macska (1934)

   


  Drakula és Frankenstein szörnye egy filmben! Boris Karloff egy sátánhívő orvos, Lugosi Béla pedig a férfi aki egykor egy börtöntáborban alatta sínylődött! Igen, jól látjátok, semmi köze nincsen ennek sem a novellához, viszont ekkoriban még lehettek olyan pofátlanok a producerek, hogy kiírhatták a film elé Edgar Allen Poe nevét, anélkül, hogy bárki berágott volna. Az egyébként Magyarországon játszódó filmben van egy jelenet, ami rendszeresen felkerül a legjobb/legfélelmetesebb horrorjelenetek közé, de nem mondom meg, mi az, inkább kutassátok fel és nézzétek meg az alig egy órás filmet.

   


  The Tell-Tale Heart (1953)

   


  Na végre egy normális adaptáció ezen a listán! Az árulkodó szív egy hétperces rajzfilmben került feldolgozásra, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy tompították volna, sőt, ha minden igaz az Egyesült Királyságban megkapta az X-besorolást, azaz kizárólag felnőttek nézhették meg. Ez volt az első rajzfilm, ami ilyen korhatárt kapott. Az animáció narrátora egyébként a fantasztikusan szavaló James Mason, akit az Észak-északnyugatból vagy a Lolitából ismerhettek.

   


  Az Usher-ház bukása (1960)

   


  Roger Corman szó szerint filmgyáros volt, gőzerővel, futószalagon készítette a fiatal közönségét kiszolgálő zsánerfilmeket, ezt a Poe adaptációt a kor egyik nagy rémfilmes színészével, Vincent Price-szal 1960-ban forgatta.

   


  Rémtörténetek (1962)

   


  Corman nagyon sokáig nem állt le a Poe-feldolgozásokkal, ebben a filmben kapásból hármat adaptált (Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban, A fekete macska, Egy hordó amontillado). A filmben feltűnik az idős korára elég pufók Peter Lorre.

   


  A holló (1963)

   


  Gondoltátok valaha, hogy A hollónak szüksége lenne egy előzményre? Amiben mindenféle mágusok harcolnak egymással, amíg az egyik meg nem hal és ebbe a fekete szárnyas lénybe száll át a lelke? Corman meghallgatta a gondolataitokat és megcsinálta ezt a filmet, amiben megint Lorre, megint Price és megint Karloff feszül egymásnak, ráadásul a beszámolók szerint elég viccesen. Az egyik mágus fia pedig nem más, mint Jack Nicholson.

   


  Il tuo vizio e una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave (1972)  Remélem mostanára már mindenki tisztában vele, hogy az olasz thrillereknek van a legjobb címük és punktum. Ennek az egyébként a Fekete macska részeit felhasználó giallónak kábé így hangzik a magyar címe: A bűnöd egy bezárt szoba és nálam van a kulcs. Azonnal meg kellene nézni! Még szerencse, hogy fenn is van YouTube-on az egész, sajnos csak olaszul.

   


  A horror mesterei: The Black Cat (2007)

   


  A 2006-ban indult A horror mesterei tévésorozatból bevallom, csak John Carpenter és Takashi Miike epizódjait láttam, de állítólag még egész jó lett Stuard Gordon (Re-animátor, From Beyond) része is, amiben Edgar Allen Poe saját maga szerepel. Poe képtelen írni, ráadásul mindig megzavarj egy fekete macska az alkotásban. Gondolom ebből már kiderül, hogy melyik Poe-fikció fog keveredni a valósággal.


  Címkék: Edgar Allan Poe, a fekete macska, az usher-ház bukása, az áruló szív, a holló, rémtörténetek, a morgue utcai gyilkosságok, lugosi béla, boris karloff, peter lorre, vincent price, roger corman, jack nicholson, stuart gordon
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra