• Moziba be: Többszörös seggberúgás

  2012-02-29 14:45:00

  A heti mozibemutatók testet és lelket összezúzó, felemelő vagy lehúzó filmek. A lélekromboló brit kisrealizmustól az eszképista gyerekmeséig kapunk valamit mindig a pofánkra. A gyerekfilmnél szó szerint, mert az meg 3D.

   


  Warrior - A végső menet - A FILMKOLÓNIA AJÁNLJA!

  Amikor Bret Easton Ellis pár hónappal ezelőtt kitwittelte, hogy a Warriornak több Oscart is kellene kapnia idén, akkor nem a szokásos szarkasztikus humorát villogtatta, hanem kivételesen igazaz mondott. Gavin O'Connor filmje a legjobb sportfilm és férfifilm a Pankrátor óta, de ahogy Arronosfky drámája az európai művészfilmes sémákat követte, úgy a Warrior teljesen amerikai, klasszikus történeti ívvel, csak egy olyan csavarral, hogy két főszereplője van (Tom Hardy, Joel Edgerton). Akiket két teljesen más indok hajt, hogy részt vegyenek egy ketrecharc-bajnokságon, miközben egyikőjük sem ápol túl jó viszonyt édesapjukkal (Nick Nolte), aki aztán egyik fiát elkezdi tréningezteni a meccsekre. A két különböző szál pedig a film csúcspontján összeér, ráadásul pontosan úgy, ahogy gondolnánk, de mégis, az odavezető 2 órás út megéri.


  Nehéz megmagyarázni, hogy mitől annyira jó film a Warrior, mert már ilyet százszor láttunk hokicsapattal, kosarasokkal, jamaikai bobosokkal, vagy ha nem láttunk, akkor is el tudjuk képzelni, hogyan zajlik majd. De annak ellenére, hogy ismerősek az elemei, baromi erős a megvalósítása, nagyon jó a környezetrajza, pompás a realizmusa, lenyűgöző a szereplőválogatása és színészvezetése, és valahogy egyszer sem vesz rossz kanyart, pedig többször megtehetné, mint ahányszor pofánrúgnak valakit benne. (9)

   


  Tirannoszaurusz

     Egyszer ezt a filmet úgy írtam le, hogy olyan érzés, mintha 90 percen keresztül próbálnának agyonverni. És nem vicceltem, Paddy Considine elég ismert színész úgy döntött, hogy megmutatja Nagy-Britannia lehető leghangolóbb arcát, kevéssé szerethető, sőt, egyenesen megvetendő szereplőkkel, egy szörnyű hangulatú környezetben egy kilátástalan történettel. Az iszákos és mérhetetlenül erőszakos Joseph és a körülötte felbukkanó, szintén megváltást kereső figurák története egyáltalán nem randimozi, de ha vevők vagytok egy olyan filmre, ami úthengerként szétlapítja az érzelmeinket és erős centrifugára teszi a lelkünket, akkor a Tirannoszauruszt melegen ajánlom. (7)

   


  A leleményes Hugo

   


  Brian Selznick könyvének adaptációja egy újabb bizarra kanyar Martin Scorsese karrierjében:egy gyerekfilm, gyerekszereplőkkel, gyerekeknek való történettel. Persze, bőven van benne anyag felnőtteknek is, akiknek bejött az Artist moziőrülete, az lubickolni fog Scorsese szerelmeslevelében, amit a filmművészet születésének írt. A Hugo iróniája, hogy a régimódról szóló történetet a lehető legújabb és legprofibb módszerekkel mondja el, a film tobzódik a CGI-ben és persze 3D-ben forgatták. És amikor a technika kerül előtérbe, akkor az egész film szíve is, amikor marad úgy a díszletek erejénél, mint hőse és egyik (kicsit spoiler) főszereplője, George Méliés, akkor viszont kitárulkozik. (5)

   


  Szellemlovas 2. - A bosszú ereje

   


  Amikor a vetítés után egyik ismerősömnek elmondtam, hogy csalódtam a Szellemlovas 2-ben, ő csak annyit kérdezett vissza: "Miért, voltak elvárásaid a Szellemlovas 2-vel szemben?" Mi az hogy voltak! Először is Nicolas Cage-et lehet utálni, de amikor nem hullaunalmas filmekben játszik zavarodott főhőst, hanem bedobják az őrület sűrűjébe (lásd Mocskos zsaru - New Orleans utcáin), akkor tud igazán csak szórakoztató jelenséggé válni. És ki más tudta volna ezt az őrületet szállítani, mint a fenomenális Crank 1-2 és a kevésbé fenomenális, de legalább érdekes mondanivalójú rendezői, Mark Neveldine és Brian Taylor? A pasasok nem teljesen komplettek, az akciófilmjeik nemcsak a filmkészítés, hanem a jóízlés határait is feszegetik, miközben egyáltalán nem veszik le a figyelmüket elsődleges céljukról: a tökös szórakoztatásról. Sajnos a Szellemlovas 2 fárasztó, sablonos és rossz ritmusú forgatókönyve még az ő képességeiket is meghaladta. Mert ha az egyébként Romániában forgatott és játszódó történet kellően érdekfesztítően is indul, sokkal kevésbé érdekfesztítően folytatódik, aztán valahol a felénél elfogy a lendület. De úgy, hogy a film egy helyben megáll, kiszáll belőle minden spiritusz, lehull a lepel a nevetséges szereplőiről. És senki nem szeret egy helyben járó akciófilmet nézni. (3)

   


  Az erő krónikája

   


  Talált kamerás szuperhősös film. Elcsépelten hangzik? Állítólag nem az, hanem egy nagyon jól összerakott sci-fi, ami képes új színt vinni a talált felvételes és a szuperhősös filmekbe egyaránt. Ráadásul a forgatókönyv írásába nem más segített be, mint Max Landis, az Amerikai vérfarkas Londonban és a Thriller-videoklip rendezőjének, John Landisnak a fia. (nem láttam)

   


  A bűn hálójában

   


  Steven Soderbergh rendezett más szajréfilmeket (ráadásul hármat!), vírusthrillert, sci-fit, hát miért ne rendezzen egy akciófilmet? A már egy ideje visszavonulással fenyegető Soderbergh a kritikusok szerint a hozzá méltó szakértéssel csinálta meg, amiben új női seggberúgót mutat be a világ filmgyártásánák, az ex-MMA-harcos Gina Caranót. Az ismeretlen főhősnő mellé azonban annyi ismerős arcot sikerült toboroznia, mintha a Traffic második részének ugrott volna neki, feltűnik a filmben Michael Douglas, Antonio Banderas, Ewan McGregor és mindenki friss kedvence Michael Fassbender is. (nem láttam)

   


  Szex felsőfokon

   


  Én nem tudok annál tipikusabb francia filmet kitalálni, aminek a főhőse egy középkorú asszony, aki felfedezi a szexualitását, aminek az egyik fő promófotója a meztelenül cigarettázó Juliette Binoche, és aminek raádásul a magyar címe Szex felsőfokon. Talán ha lenne egy bagett a hóna alatt az egész film alatt, akkor. A csavar persze az, hogy a filmet nem francia, hanem lengyel rendező készítette. (nem láttam)


  A vér és méz földjén

   


  Azaz Angelina Jolie a Rózsák terén. Amikor a forgatás nálunk zajlott, akkor annyi minden forgott körülötte, hogy nehéz elhinni, el is készült. És aztán remélhetőleg mindenki elmegy rá vagy azért, hogy lássa kedvenc belvárosát bosnyák háborús helyszínként, vagy azért, hogy megnézze a bakikat, hol látszódik egy RONI ABC vagy a kedvenc trafikosa. Legalább akkor mennének az emberek rá, mert külföldön nem igazán érdekelt senkit, sőt, az amerikai kritikusok még minket is próbálnak lebeszélni róla. (nem láttam)


  Címkék: A vér és méz földjén, Szex felsőfokon, Az erő krónikája, A bűn hálójában, A leleményes Hugo, Warrior, Szellemlovas 2., Tirannoszaurusz, premier
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra