• Moziba be: Elszabadulnak a vágyak Klág Dávid

  2012-03-14 17:29:37

  A héten nem egy, hanem két talált felvételes filmet kapunk, lesz új Cronenberg, amit ajánlunk, habár annyira nem jó, plusz egy maréknyi európuding is feltűnik.


  Veszélyes vágy - A FILMKOLÓNIA AJÁNLJA

   


  Részlet Sepsi László nemsokára publikált filmhus elemzéséből: "Hasonlóan a Pillangó úrfihoz és a Két test egy lélekhez, a Veszélyes vágy is „igaz történeten" alapul, Freud, Jung és Sabina Spielrein szerelmi háromszögéről először John Kerr írt A MostDangerous Method címmel dokumentumregényt, majd az ezredforduló után Christopher Hampton dolgozta fel nálunk A kúra (The Talking Cure) címmel játszott színdarabjában. Az alapanyag – mint arra a dráma eredeti címe is felkészít – Cronenberg korábbi filmjeihez képest szükségszerűen áttolta a Veszélyes vágy hangsúlyait a vizuális síkról a verbalitásra, ízlésesen berendezett belsőkben, tülkölő gőzhajókon és erdőszéli ösvényeken folynak a jobb-rosszabb szócsaták, melyek közt csak alkalmanként bukkan fel egy-egy taszítónak szánt vágókép, fekáliaszínű szétpasszírozott ételtől a szüzesség elvesztését jelző, lepedőre kent vércseppekig. Elsősorban a Spielrein kisasszony szerepében ripacskodó Keira Knightley-nak hála, a Veszélyes vágy pszichológiai drámaként kezdetben nehezen vehető komolyan: a cselekmény első harmadában szinte felüdülés, ha eltűnik a vászonról, izzadtságszagú grimaszaival és kimódoltan görcsös tartásával együtt. A történet erősségét már ekkor is Freud és Jung szócsatái jelentik, nem csupán Michael Fassbender és Viggo Mortensen színészi kvalitásai miatt, hanem mert a két (illetve a szintén remek Vincent Cassel alakította hedonista Otto Gross-szal együtt három) világnézet ütközése egyben tükrözi a Cronenberg-életmű irányváltásának problémáit is." (A Filmkolónia értékelése: 6)

   


  Tükröm, tükröm

   


  Hollywood rendszeresen beleesik ugyanabba a hülyeségbe és ugyanarról a témáról két, nyilván egymás piszkálását megcélzó filmet forgat. Ilyen volt a Deep Impact és az Armageddon, ilyen volt Oliver Stone Nagy Sándorja és Baz Luhrmann meg nem valósúlt hódítós filmje és most elindult a meseadaptációk hulláma, két Hófehérke jön idén, és mi a harcosabb, Kirsten Stewartos helyett a Tarsem-féle változatot kapjuk meg. Direkt nem azt mondom, hogy Julia Robertses-Lily Collinsos, mert ennél a rendezőnél a szereplők csak bábok és minden, de tényleg minden a látvány alá rendelődik. Ilyen volt a sorozatgyilkosos Sejt, ilyen volt az egyébként fantasztikus Zuhanás. Ezért kiábrándító egy picit, hogy a Tükröm, tükröm úgy néz ki, mintha egy steril stúdióban forgatták volna papírdíszletek között, hiszen például a Zuhanás helyszíneinek hatását is az eredetiség adta, ez meg úgy néz ki, mint egy mai sztárokkal forgatott Eltüsszentett birodalom. Egy tévéjáték. (nem láttam)

   


  Project X - A buli elszabadul

   


  A Project X pontosan olyannak tűnik, mintha egy hosszú stúdiós ötletelés eredménye lenne, egy Venn-diagram közös metszete. És hogy mik vannak a diagram halmazaiban? Az egyikben ott van a Másnaposok, évtizedének egyik legsikeresebb vígjátéka, a mocskos komédiák netovábbja, aminek rendezője, Todd Phillips ennek a filmnek a producere. A harmadik halmazban ott vannak a talált felvételes filmek, amiket eddig legtöbbször horrorokban (Paranormális tevékenység, Az ördög benned lakozik) használtak, olcsó eljárás, általában nagy hatással járnak, és eddig a legtöbb ilyenek bombát robbantottak a kasszáknál. Kivéve persze amik nem, lásd Romero Diary Of The Deadje, ami pedig egy jó film. A harmadik halmaz pedig a tinikomédiáké, hiszen mindenki szereti a Porky'st, a Superbadet és a hasonló marhulásokat. Na, ezeknek a kutyuléka a Project X, ami egy hatalmas dorbézolásról szól, a tiniszereplők által rögzített felvételekkel. (nem láttam)

   


  Az ördög benned lakozik

   


  Megint egy talált felvételes film, ezútal ördögűzős horror. Meglepetésszerűen hatalmas bevétele volt Amerikában, de vicces módon utálta mindenki. Hogy akkor miért mentek ennyien rá, na ez egy tök jó kérdés. A vatikáni konspirációkat démonkergetéssel keverő horror baromi olcsónak tűnik, én inkább olyannak, ami hirtelen zajokkal próbál rémisztgetni minket, ahelyett, hogy felépíteni a feszültséget. (nem láttam)

   


  Lazacfogás Jemenben

   


  Hú, sajnálom, hogy egy Kiscsillag idézetet fogok használni, de ha lenne a rendezőknek egyszerű igazságok boltja, akkor Lasse Halström eladó lenne benne. A svédországból indult, de tökéletesen páneurópai filmes munkái között van pár emlékezetes (Gilbert Grape, Csokoládé) és rengeteg felejthető (Kikötői hírek, Befejezetlen élet), de a közös mindegyikben az, hogy életrevaló tanulságokkal szolgálnak, kiemelik a békés együttélés fontosságát, a toleranciára és megértésre oktatnak, a drámát pedig szigorúan a kevésbé veszélyes kübliből adagolják. A már a címében is egzotikus finomságokat halmozó Lazacfogás Jemenben egy peca-szakértő (Ewan McGregor) megváltástörténete, aki akkor látja meg a helyes útat az életében, amikor egy jemeni sejknek segít megvalósítani a horgászási álmait. Úgyhogy akit érdekel a halfogás, az arab kultúra és/vagy Ewan McGregor, de a drámát meghagyja a híradónak, akkor ez az ő filmje a héten. (nem láttam)


  Bor, tangó, kapufa

   


  Folytatódik a magyar címadók fergeteges szokása, hogy egy látszólag nehezen címezhető filmre rásütnek három főnevet, amiről nagyjából a cselekmény szól, de úgy, mintha egy blogposztot taggelnének. A Bor, tangó, kapufa alapján milyen filmre gondolnánk? Hát nyilván valami bohókás dologra, ami Dél-Amerikában játszódik. És nem is tévednénk sokat. A film egy dán borszakértőről szól, aki megpróbálja visszaszerezni a feleségét, aki a buenos airesi futball-szcéna ügynökeként dolgozik. A filmet Ole Christian Madsen, egy kevésbé ismert rendező készítette, viszont a női főszerepet Paprika Steen játssza, akit remélem legalább a neve miatt minden magyar filmrajongó ismer, de ha más nem, legalább a Születésnapból vagy az Ádám almáiból. (nem láttam)

   


  Szilvás csirke

   


  Most ugrik Marjane Satrapi karrierje a vízbe. A Persepolis után ez a második játékfilmje és az első élőszereplős, olyan remek színészekkel, mint Matthieu Almaric és Maria de Medeiros.


  Címkék: Lazacfogás Jemenben, Az ördög benned lakozik, Tükröm, tükröm, Project X - A buli beindul, Veszélyes vágy, premier, Bor, tangó, kapufa, Szilvás csirke
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra