• Moziba be: Annyi meg egy bambi

  2013-01-30 10:00:00

  A héten mozikba kerül Judd Apatow új, érettebb filmje, az utóbbi évek legjobb akciófilmje és Spielberg új amerikai történelemleckéje is.

   

  40 ÉS ANNYI - A FILMKOLÓNIA AJÁNLJA!

   


  Judd Apatow egy nagyon érdekes jelenség az amerikai vígjáték-iparban. A karrierjét tévésorozatokkal kezdte, aztán csupaszív, de mocskosszájú komédiákkal folytatta, hogy aztán a saját korához igazodva egyre komolyabb, és hát ez kicsit túlzás, de talán bölcsebb filmeket rendezzek. A 40 és annyi is elsőre felhőtlen vicceskedésnek tűnik, de egyáltalán nem az: a Felkoppintvában megismert két mellékszereplő házaspár életét követjük egy hosszabb ideig, és az ő mindennapjaik sem rózsásak. Nem bírnak a gyerekeikkel, pénzügyi gondjaik vannak, nincs idejük egymásra, sőt, néha egymás agyára mennek, a munkájuk is kilátástalan. Persze, tipikus "felsőközéposztály problémái" a 40 és annyi, hiszen mennyi fontosabb dolog van a világon annál, mint hogy egy egészen jómódú családot az fenyeget, hogy nem tudnak már annyira jómódúan továbbélni, de Apatow telerakta a filmjét pontos és érdekes megfigyelésekkel arról, milyen bukkanók vannak egy házasságban akkor is, amikor minden tökéletesnek tűnik benne. Csak ne várjuk azt, hogy felhőtlenül fogunk hahotázni, inkább csak kacagni fogunk néha. (8)

   


  RAJTAÜTÉS

   


  Ezt írtam a Rajtaütésről, 2012 egyik legjobb filmjéről az évösszegző listámon:

  "Néha az ember a halálba kívánja a realizmust, a társadalmi mondanivalót, a filmesztétikát és csak azt szeretné, hogy harcművészek kirugdossák egymásból a szuszt. A Raid ezt teljesíti százszázalékosan. Annyira van megkoreografálva, mint egy jégtánc-döntő, de párszázzal több pofáraesés van benne. És fröccsenő vér, roppanó csontok, betörő orrok. Persze, olyan, mint egy videojáték, de egy olyan, amit nézni is jó, nem csak játszani."

  És ez még mindig áll.

   


  LINCOLN

   


  Szánom-bánom, de Steven Spielberg elsőrangú színészekkel és tökéletes megvalósítással készült, Abraham Lincolnról szóló filmjét pontosan 40 percig bírtam, aztán elszundikáltam rajta. A hiba valószínűleg bennem van. Vagy abban, hogy a film az amerikai történetelm számára fontos, a világ számára is fordulópontot jelentő időszakot olyan szárazan és történelemkönyvszerűen dolgozza fel, hogy úgy éreztem magam, mintha egy egyetemi előadáson ülnék, amit néha viccesre maszkolt emberek adnának.

   


  GENGSZTEROSZTAG

   


  Imádom a negyvenes évek Los Angelesének történetét, ahol olyan arcok uralták az alvilágot, mint Mickey Cohen, ahol összeforrt a szórakoztatóipar, a prostitúció, a drogkereskedelem és a szervezett bűnözés. Ezért olvasok James Ellroyt. És ezért nem fogom majd egyszer unalmamban megnézni a Gengszterosztagot, ami olyan, mintha ezt az egész világot egy pöröly finomságával mutatná be.

   


  VÉRTURISTÁK


   

  (Ezt a filmet eredetileg január 17-én tervezte bemutatni a forgalmazó, de bajok voltak a kópiával és erre a hétre csúsztatta át a bemutatót. Ezt még két hete írtam a Vérturistákról.)

  Ben Wheatleyt lassan piedesztálra emelik a filmbuzik akik szeretik a kicsit komplikáltabb angol műfaji filmeket, de én sajnos nem tudok vele egy frekvencián rezegni. Ez a gyilkolós turistatörténet is teljesen hidegen hagyott, pedig érzem benne a munkát és az elszántságot és néha a jó filmkészítést is.


  Címkék: moziba be, premierek, 40 és annyi, rajtaütés, lincoln, gengszterosztag, vérturisták
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra