• Moziba be: A mezőre ki

  2012-04-04 11:40:00

  A héten végre megérkezik az Utóbbi Idők Legfontosabb Magyar Filmje és a Csak a szél is. Haha, csak viccelek, természetesen a kettő ugyanaz. Ez egyáltalán nem vicces, elnézést. Egyik premiert sem láttam, ezért is elnézést.


  Csak a szél - A FILMKOLÓNIA AJÁNLJA

   

   


  Próbálok emlékezni arra, hogy mikor volt az utolsó olyan eset, hogy olyan magyar film került forgalmazásba, ami konkrétan reflektál arra, ami ebben az országban a közeljövőben történt. Nekem csak a Konyec vagy A miskolci boniésklájd jut eszembe, de azért egyik sem a realizmusáról lett híres, sőt, tulajdonképpen semmitől sem lettek azok. Már ezért is érdemes megnézni Fliegauf "Mostmár" Bence filmjét, mert hátha a magyar filmgyártásban elindul valami, amitől olyan dolgokkal foglalkoznának, amiknek szüksége van a vizsgálatra. A romagyilkosság pont ilyen. Fabrícius megpróbálta a Biankával, de a formalizmusa miatt sikeresen lábonlőtte magát a filmmel. És még ha Fliegauf nem is ragadtatja el magát nagy kijelentésekre, elég ha megmutat dolgokat a fotelforradalmároknak és a lipóciai értelmiségnek, hogy mi történt Magyarországon pár hónappal ezelőtt, kevesebb, mint 200 kilométerre a legújabb macarónbolttól.

   

   

  Amerikai pite: A találkozó

   


  Bevallom, amikor képeket válogattam az Amerikai Pite negyedik részének az adatlapjához, kicsit elérzékenyültem. Lehet, hogy a sorozat első része egy debil szexkomédia (emlékszem Ligeti Nagy Tamás a Total Filmben abszolút nem értette, mit esznek ezen az emberek), de mint egy csomó tizenévesnek akkoriban, nekem is fura kapcsolatom van a filmmel. Nem tudok objektívan tekinteni rá. Annak ellenére, hogy a második rész az első poénjait és jeleneteit reciklálta szinte úgy, ahogy a Másnaposok is a folytatásban, a harmadikat meg már meg sem néztem, akkor is tudom pontosan, hogy milyen arc Jim, Oz, Finch, a srác akinek most nem jut eszembe a neve de Casey Affleck játszotta a bátyját, tudom mekkora szuperpuma Stifler mamája és hogy mekkora egy béna csávó a Sherminátor. Tudom, mert többé-kevésbé én is ismertem ilyen embereket, meg azért lássuk be, valószínűleg mindenki. És ha ez az érettségi találkozós rész (na tessék, nekem is idén lesz) negyedszerre fut neki ugyanazoknak a vicceknek, akkor sem fogok tudni rá teljesen haragudni. Énblog vége.

   


  Francia hétvége

   


  Lehet, hogy a "francia hétvége" kifejezés tökéletesen leírja Julie Delpy legújabb rendezését, de a film eredeti címe, a Le Skylab sokkal érdekesebb. 1979-ben ugyanis az egész világ várta, hogy a NASA űrállomása visszazuhanjon a földre, persze az űrkutatók képtelenek voltak megmondani, hogy a darabjai pontosan hova is fognak érkezni (ha valaki lusta megnézni a wikipédián annak elmondom - Ausztráliában értek földet a darabok). Delpy filmje ebben a hangulatban játszódik, egy családi nyaraláson, ahol a 67 éves nagynénit megy ünnepelni mindenki, a tinilányok pedig mint minden rendes francia filmben, belekóstolnak az első szerelem szívfacsaró jégkásájába.

   


  Együtt az ég alatt

   


  Georg Friedrich osztrák színésznek annyira jó arca van, csodálom, hogy még nem találta meg egy hollywoodi castingos se, hogy legyen "neonáci #4" bármilyen amerikai filmben. Ha látta valaki a Lélegzést, akkor nehéz elfelejteni a tapló hullamosó szerepében, és valahogy el tudom képzelni, hogy ebben a német filmben is hasonlóan erőset alakít. Egyszerűen olyan a feje és kész.

   


  A bosszú jogán

   


  Hiába akarja tőlem ennyire elkeseredetten a színész maga, sosem fogom megutálni Nicolas Cage-et. Szeretem, amikor habzó szájú őrült vagy amikor koordinálatlanul dobálja a végtagjait és üvöltözik, szeretem amikor ripacs és felfalja a vásznat, szeretem az arcát, amiről pontosan le lehet olvasni, hogy mikor éli bele magát a szerepbe vagy mikor olvasna legszívesebben inkább képregényeket. A bosszú jogán plakátja és képei alapján valószínűleg minden jelenet felvétele után végigment az összes Superman-képregényén. Szeretem ezt az embert, csak a filmjeit utálom egyre jobban, még ez a csavarosnak szánt, de erősen SzívTV-s szagot árasztó bosszúfilmje sem elég arra, hogy végignézzem Cage-et rossz hajjal megint.

   


  Szemünk fénye

   


  Három héttel ezelőtt megfogant és megszületett A legszebb dolog, erre meg beteg a Szemünk fénye. Mivel a film eredeti címe annyit tesz, hogy hadüzenet, nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz legyőzni a betegséget, de a szépséges képek és az optimista sajtószöveg alapján van rá remény. Aki viszont érzékeny arra, hogy egy kisgyerekkel valami rossz dolog történik, az hagyja ki a Szemünk fényét.

   


  Titanic 3D

   


  Mindenki kedvenc katasztrófája 3D-be konvertálva a mozikban. Roger Ebert elmondja, miért hülyeség ilyet csinálni.

   


  Nyócker 8D

   


  Robog tovább a dilivonat a vicces címadásokban, a 8D itt ha jól értem azt jelenti, hogy "teljesen újravágva, kicsit lerövidítve, vadonatúj jelenetekkel érkezik majd a moziba." Ja igen, és ez is 3D-be konvertálva. Én nem igazán értem, hogy egy 8 éve bemutatott filmnek mi szüksége van erre, de Gauder Áronnak lelke rajta.


  Címkék: premier, amerikai pite: a találkozó, csak a szél, moziba be, együtt az ég alatt, francia hétvége, a bosszú jogán, nyocker 8d, titanic 3d
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra