• Ezt adaptáld!

  2013-03-19 11:20:00

  A héten kerül a mozikban Jack Kerouac klasszikus regényének, az Úton-nak a régóta készülő adaptációja. De Walter Salles filmje nem az első, ami egy megfilmesíthetetlennek tartott regényt képes a vászonra ültetni, volt már ilyen példa rengeteg. Itt van belőle néhány.

   


  AMERIKAI PSZICHÓ

   


  Eredeti író: Bret Easton Ellis
  Adaptáció: Mary Harron és Guinevere Turner


  Az alfahímről szóló korszakos regényt egy igazi alfahím-rendező akarta megfilmesíteni. Csak spekulálni lehet, hogy milyen lett volna az Amerikai pszichó Oliver Stone keze alatt, de az biztos, hogy Mary Harronnak sikerült megbírkóznia a regény talán minden elemével. Benne van Patrick Bateman (képzelt) vérszomja, divatmániája, sekély popkultúra-imádata, de főleg benne van az a nevetséges versengés, amiben a versenyszféra férfiai nap, mint nap megküzdenek. Nem vagyok híve az olyan kijelentéseknek, hogy "női szemszög", de Harron úgy rendezte meg Ellis könyvét, hogy nemcsak filmre vitte a mondatait, hanem a saját perspektívájából értelmezte.

   


  SZIGORÚAN BIZALMAS

   


  Eredeti író: James Ellroy
  Adaptáció: Brian Helgeland és Curtis Hanson


  Az ötvenes évek Los Angelesében játszódó regényben több mellékszál van, mint egy tévésorozat több évadjában. Helgelandnak és Hansonnak viszont sikerült addig lefaragnia a fontos, de eldobható történetekből, míg a Szigorúan bizalmasnak csak a magja maradt meg. Persze ebben a magban is megvan Ellroy lényege: a korrupt rendőrség, a mocskos alvilág, a kettő parazitaszerű viszonya, a jó emberek és rossz emberek közötti elhanyagolható különbség és a megváltás, amire mindenki vágyik, de csak a kiváltságosak kaphatják meg.

   


  KARAMBOL

   


  Eredeti író: J.G. Ballard
  Adaptáció: David Cronenberg


  Vallomás: elkezdtem olvasni a Karambolt, de húsz oldal után úgy éreztem, hogy pontosan átérzem miről szól és nem akarom továbbolvasni. A könyv szókimondóan mesél arról, hogyan keveredik össze a szex az autófétissel, és érdekesnek érdekes, de Ballard annyira szándékoltan taszítóan fogalmaz, hogy nem bírtam tovább. A film viszont egyértelműen mestermű, ahol a testi vágy és a karambolok mellé bekerült egy kommentár is a kilencvenes évek teljesen elhidegült embereiről. Persze Cronenberg drámája sem kerüli a meghökkentő jeleneteket, Angliában be is tiltották egy rövid időre.

   


  MEZTELEN EBÉD

   


  Eredeti író: William S. Burroughs
  Adaptáció: David Cronenberg


  Cronenberg másodszor. Burroughs regényét nagy jóindulattal sem lehet könnyen követhetőnek és lineárisnak mondani: az író Interzónában tett kalandjai olyan drogmámorban telnek, hogy értelem helyett az érzelmeinkre kell hagyatkozni, ha fel szeretnénk fogni őket. Cronenberg viszont képes volt megtalálni ebben a jó értelemben vett káoszban a fonalat, amire felfűzheti a filmjét, igaz, ő sem mondott le olyan elemekről, mint a hallucinogén kokainként ható rovarirtószer, vagy a csótánnyá alakuló írógép.

   


  BIKATÖKE

   


  Eredeti író: Laurence Sterne
  Adaptáció: Frank Cottrell Boyce


  Laurence Sterne regénye Magyarországon annyira nem ismert, angolszász területeken is inkább beszélnek róla, minthogy olvasták volna. Teljesen jogosan egyébként, mert a Tristram Shandy egy hosszú, posztmodern időhúzás, aminek az istennek sem akar elindulni a története, narrátora pedig folyamatosan olyan kanyarokat vesz, amivel csak a saját történetmesélését tömi ki. Boyce és rendezője, Winterbottom ezért nem az egyenes adaptáció mellett döntöttek, hanem a regény megfilmesítését filmesítették meg. A Bikatökében összemosódik az adaptáció, az adaptáció fikciója és a valóság, egyszer a regény hű történéseit látjuk, aztán átváltunk a stáb problémáira, ahol a színészek saját magukat játsszák, miközben a Winterbottom és Boyce nevű alkotókat színészek. A posztmodern rég volt ilyen szórakoztató.

   


  JOHNNY HÁBORÚBA MEGY

   

   

  Eredeti író: Dalton Trumbo
  Adaptáció: Dalton Trumbo és Luis Bunuel


  Vicces tény, de igaz: a Johnny háborúba megy képsorait legtöbben biztos a Metallica One című videoklipjéből ismerik. A háborúból süketen, vakon, némán és végtagok nélkül visszatérő katona története nem is rengette meg a mozipénztárakat, amikor kijött, viszont az évtizedek során egyre többen kezdtek el suttogni róla, lassan pedig kifejezetten kultstátuszba került. Bár van egy érzésem, hogy ezt a filmet is többen ismerik, mint ahányan végignézték.

   


  WATCHMEN - AZ ŐRZŐK

   


  Eredeti író: Alan Moore
  Adaptáció: David Hayter és Alex Tse


  Lehet harcra kelni velem, de szerintem a Watchmen adaptációja tényleg jól sikerült, annak ellenére, hogy bizonyos részeket feleslegesen adtak hozzá (a csonttörő verekedésekre gondolok), a befejezést pedig teljesen megváltoztatták. Az Őrzők talán a legismertebb graphic novel a világon, ami amellett, hogy egy baromi izgalmas és félelmetes történetet mond el egy alternatív idősíkban játszódó Amerikában, kommentár a képregények médiumán, és főleg a szuperhősök világán. Természetesen ezért az igazi formája a könyv, de Hayter és Tse rengeteg más forgatókönyv-tervet követően végülis megtalálta az egyetlen módszert arra, hogy vászonra ültessék: minél kevesebbet kell hozzányúlni. Ha már valami szivarozó kövér producer úgy döntött, hogy a Watchmennek mozikba kell kerülnie, akkor annak ilyennek kell lennie. Egyszerűen minél kevésbé kell elrontani.

   


  ADAPTÁCIÓ

   


  Eredeti író: Susan Orlean
  Adaptáció: Charlie Kaufman


  Hogyan lehet egy adaptálhatatlan könyvet adaptálni? Írj forgatókönyvet az adaptációról és legyen a címe az, hogy Adaptáció! Charlie Kaufman láthatólag nagyon szenvedett attól, hogy megkapta Susan Orlean könyvét, és ha Spike Jonze filmjében van bármi igazságtartalom, akkor nem is tudott vele megbirkózni. Azt azért ne felejtsük el, hogy egy olyan filmről van szó, amiben Charlie Kaufmannak van egy Donald nevű ikertestvére, aki éppen egy személyiségzavaros sorozatgyilkosról ír filmet. Orlean Orchideatolvajából sosem lett nagyjátékfilm - kérdés az, hogy egyáltalán lehetett volna valaha -, de az egyszeri forgatókönyvíró panaszaiból egy szórakoztató változat készült.


  Címkék: johnny háborúba megy, bikatöke, adaptáció, úton, amerikai pszichó, szigorúan bizalmas, karambol, meztelen ebéd, watchmen
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra