• A fehér füst kiválaszottjai - a legjobb pápák filmen

  2013-03-14 11:48:20

  Tegnap felszállt a fehér füst. A vatikáni konklávé megválasztotta Jorge Mario Bergogliót, azaz I. Ferencet az új pápának. A Hollywood Reporter pedig nem volt rest és összeraktak egy válogatást, hogy kik voltak eddig a legjobb pápák filmen és tévében.

     I. János Pál - Keresztapa III.

   


  A Keresztapa-trilógia befejező része igaz történeten alapult, vagyik I. János Pál 33-napos pápaságán. A "mosolygó pápát", akit nem sokkal megválasztása után holtan találtak, a filmben Raf Vallone játszotta.

   


  Patrick McKenna - Angyalok és démonok

   


  Dan Brown regényének megfilmesítésében meghal a pápa, a Vatikán pedig arra készül, hogy megtalálják az utódját. Ideiglenesen Patrick McKenna (Ewan McGregor) veszi át az egyház irányítását, de mivel egy Brown-regényről van szó, később kiderül, hogy az egész csak az ő cseles terve volt, hogy pápa lehessen.

   


  Angliai János - Johanna nőpápa

   


  Két és fél hónapig az egyház egy női pápa vezette. Legalábbis a legenda szerint, mert elég sok fehér folt van a történetében. A német filmben a női pápát az a Johanna Wokalek játszotta, aki előtte a Baader-Meinhof csoportban tűnt fel.

   


  II. János Pál - Csupasz pisztoly 33 1/3

   


  Gene Greytak ingatlanügynök volt, aztán a kilencvenes években egy rakat vígjátékban játszotta a hasonlóság miatt az akkori pápát. A Csupasz pisztoly utolsó részében egy geg erejéig jelent meg.

   


  II. János Pál - Ahová a pápa is gyalog jár

   


  Ebben az uruguayi filmben nem is a pápa jelenléte az érdekes, hanem az, hogyan készül fel egy falu az egyházfő fogadására. A film igaz történeten alapult, és a tények szerint egyáltalán nem volt olyan fantasztikus eredményű a látogatás, mint a lakók szerették volna. Uruguay ezt a filmjét küldte a 80. Oscarra, de sajnos nem válogatták be a legjobb 5 közé.

   


  Rordigo Borgia - Borgiák

   


  A Borgiákról felesleges bármit is leírni, hiszen mindenki jól tudja, hogy Magyarországon, a Korda stúdióban forgatják. És azt is mindenki tudja, hogy Jeremy Irons játssza a furmányos, csavaros eszű pápát benne.

   


  A pápa - Van pápánk!

   


  Michel Piccoli alakítja a frissen megválasztott pápát Nanni Moretti szatírájában, ami a pápa és a pszichológusa közötti kapcsolatot vesézi ki. Piccoli megkapta a legrangosabb olasz színészi elismerést, a David di Donatello-díjat az alakításáért.

   

  Forrás és képek: The Hollywood Reporter


  Címkék: pápa, keresztapa 3., angyalok és démonok, johanna nőpápa, csupasz pisztoly 33 1/3, ahová a pápa is gyalog jár, borgiák, van pápánk!
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra