• 2012 legjobb filmjei (5 - 1) Klág Dávid

  2012-12-23 12:02:43

  Vége.

   

   

  A Filmkolónia listája az év legjobb filmjeiről véget ért, boldog karácsonyt mindenkinek és nézzetek sok filmet!


  05. MAGIC MIKE

   


  Vonatkoztassunk el attól egy pillanatra, hogy ebben a filmben Channing Tatum úgy táncol majdnem meztelenül, hogy minden asszonynak azonnal nedvesedik a bugyija. Nem azért, mert rosszul csinálja, hanem mert a Magic Mike-ban szó szerint az izmos testek alatt húzódik egy történet a gazdasági válságról és az önbeteljesítésről, arról, hogy mennyire kell kurválkodni azért, hogy a saját álmainkat megvalósítsuk és hogy mikor és hogyan lehet ebből kiszállni az egészből, hogy tényleg azt csináljuk, amit szeretnénk. Soderbergh a húsparádét pedig úgy rendezi, mint egy európai művészfilmet, a tőleg megszokott narancssárga szűrőzés fakó, gyors vágások helyett természetellenesen hosszú beállításokat használ egyszerű beszélgetésekre, olyan plánokban, amik szembemennek minden hollywoodi tradícióval. A Magic Mike egy olyan filmrendező munkája, aki mindig új utakat keres a saját triviális ötleteinek megvalósítására és már legalább 1997 óta képes mindig felülmúlnia önmagát úgy, hogy évente több filmet rendez.

   


  04. SOUND OF MY VOICE

   


  Időutazott a szektavezér vagy sem? Minden jel ellenére hiszünk neki vagy minden jel ellenére nem? Lehet egyáltalán nem hinni neki, ha a zavarbaejtően karizmatikus Brit Marling játssza? Ezek a kérdések pörögnek végig a Sound Of My Voice-ban, és ha egyértelmű választ merünk adni bármelyik kérdésre is, Zal Batmanglij filmje nem sokkal később fejreállít minket, hogy meggyőzzön minket az ellenkezőjéről. A szinte nevetségesen kevés pénzből, kopár díszletekben és kevés szereplővel, de biztos kézzel forgatott szektadráma-science fiction (?) megkövetelte tőlünk az önvizsgálatot.

   


  03. THE DO-DECA-PENTATHLON

   


  Hogy a micsoda? A Duplass-testvérek szuperkisköltségvetésű vígjátéka bizonyíték arra, hogy egy szuper filmhez nincsen szükség külsőségekre, hanem elég egy első perctől bombabiztos ötlet és azt hitelesen végig kell vinni úgy, hogy egy percig sem unjuk. A két, egymástól eltávolodott testvére felmelegített rivalizálása lehetne alapanyag egy olyan debil vígjátékhoz, mint mondjuk a Tesó-tusa, de az író-rendezők megteszik azt a gesztust, hogy nem csak a színházi komédiákra emlékeztető diliket mutatják meg, hanem hogy a szereplők számára nagyon is fontos versengés hogyan bomlaszt szét mindent maguk körül. Ami más filmekben egy zenés montázs lenne a happy end felé, az itt keserű kiabálóverseny felnőtt emberek között.

   


  02. BERBERIAN SOUND STUDIO

   


  Ezt írtam még a Cinefesten Peter Strickland zavarbaejtő és hatásos majdnemhorrorjáról és még mindig kiállok minden mellett: "A Berberian Sound Studio eddig az év egyik legjobb filmje és el is próbálom mondani, hogy miért: azért, mert egy egyszerű történetettel berángat minket egy tökéletesen kivitelezett közegbe, aztán ahelyett, hogy fogná a kezünket és végigvezetne minket minden lépésén, a kétharmadánál teljesen magára hagy minket. A miskolci Cinefesten sorjáztak ki az emberek a vetítésen - ahol egyébként a rendező is jelen volt - és meg is tudom őket érteni. És itt most nem arról van szó, hogy mennyire értesz a filmművészethez. Ha örvényes vízbe dobnak, akkor tökmindegy, hogy tudsz-e úszni vagy sem."

   


  01. LOOPER - A JÖVŐ GYILKOSA

   


  A Looper úgy indul, mint egy nagyon stílusos, de eléggé tipikus sci-fi akciófilm a jövőből visszaküldött áldozatok bérgyilkosairól, hogy aztán az utolsó 30 perce egy farmon játszódjon, az első harmada glamúrja elpárologjon és meditáció legyen az erőszak körkörös jellegéről, az anyák fontosságáról és a kiegyensúlyozott gyereknevelésről. Az út, amit idáig bejár, a legszédítőbb volt az évben, ahogy a fiatal bérgyilkos (Joseph Gordon-Levitt) önmaga öreg változatát (Bruce Willis) kergette, a szimpátiánk úgy változott közöttük, mintha egy libikóka két végén ülnének és azzal kell lennünk aki a földet éppen érinti. Rian Johnson rendező pedig bebizonyítja, hogy ilyen trükkös, csavaros és néha még a szereplők számára is zavaros történetet vasmarokkal, művészi elképzeléssel és főleg, élvezettel képes megrendezni. Az előző két filmje, a tininoir Brick-kel és a kevésbé lenyűgöző, de még mindig érdekes Brothers Bloommal már a siker lábtörlőjén állt, a Looperrel viszont berúgta az ajtót. Ez az év legjobb filmje a Filmkolónia szerint.


  A lista előző részeit itt tudod elolvasni:


  15 - 11


  10 - 6


  Címkék: 2012, legjobb filmek, lista, magic mike, sound of my voice, the do-deca-pentathlon, berberian sound studio, looper
  Szerintetek
  0/10
Kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Tovább a falamra